trcka-ljev.png

Lovni ured Zaprešić

Lovni ured Dugo Selo

Lovni ured Ivanić Grad

Lovni ured Jastrebarsko

Lovni ured Samobor

Lovni ured Sv. Ivan Zelina

Lovni ured Velika Gorica

Lovni ured Vrbovec

trcka-ljev.png

IZOBRAZBA KADROVA U LOVSTVU: SRETNA TRINAEST(OR)ICA

Kreirano Srijeda, 08 Studeni 2017 09:45 Hitovi: 365

2 Ispitno povjerenstvo nakon ispita s dijelom kandidata

Tijekom rujna i listopada Lovački je savez Zagrebačke županije organizirao tečaj, a potom je održan i ispit za ocjenjivače trofeja divljači. Zanimljiva i konkretnim materijalima bogata predavanja obogaćena multimedijalnim prezentacijama održavana su u prostorijama Saveza na adresi Jaruščica 17 u Zagrebu kao i u prostorijama Lovačkog muzeja u Nazorovoj 63.

Voditelj Lovačkog muzeja i jedan od predavača, mr. Marinko Šebečić, dr. vet. med. kandidatima je zadao pune ruke posla, a posebno je zanimljivo bilo gledati kako budući ocjenjivači u gotovo ležećem položaju bruse kriterije (pr)ocjene trofeja krzna smeđeg medvjeda. Zanimljivije od toga možda je bilo još samo promatranje znoja na licima kandidata u borbi s trofejem jelena lopatara.

Nakon što je obrađen sav predviđen program, a kandidati dodatno utvrdili gradivo vježbajući rad s hidrostatskom vagom, pomičnom mjerkom, metrom, digitalnom vagom, a ponekad i kredom, organiziran je ispit.

3 Ispitno povjerenstvo s lijeva Ivan Kralj Zeljko Hrncevic Slavoljub Marcicev

Dana 04. listopada 2017. u prostorijama Lovačkog saveza Zagrebačke županije ispitu su pristupila sva trinaestorica kandidata. Povjerenstvo u sastavu Slavoljub Marčićev, dipl. ing. kao predsjednik te Željko Hrnčević, ing. med. rad. i Ivan Kralj, dipl. polit. kao članovi, temeljito je preispitalo polaznike edukacije.

Nakon što je i posljednji polaznik završio svoj rad pred povjerenstvom, smiješak na njihovim licima pokazivao je zadovoljstvo učinjenim jer su svi kandidati pokazali visoku razinu znanja, preciznosti i savjesnosti. Time je Zagrebačka županija postala bogatija za 13 novih ocjenjivača trofeja divljači.

247

Osam dana kasnije, u opuštenoj atmosferi organizirana je podjela diploma i uvjerenja o stečenoj naobrazbi. Kandidatima se prije podjele obratio Željko Hrnčević, ing. med. rad. podsjećajući ih da stečeno znanje moraju dosljedno primjenjivati ali i vršiti edukacijsku funkciju u svojim sredinama, a sve u interesu napretka hrvatskog lovstva. Nakon što su uvjerenja i diplome došli u ruke svojih vlasnika, predavačima i članovima ispitnog povjerenstva, zastupajući sve polaznike, obratio se Vjeran Stilinović, prof. te naglasio svijest o odgovornosti koja im je ovim ovlaštenjem dana u ruke.

Na kraju se nazočnima obratio i predsjednik ispitnog povjerenstva i jedan od predavača na tečaju, Slavoljub Marčićev, dipl. ing. apelirajući na kandidate da svoje znanje praktično primjenjuju kako bi stekli dragocjeno iskustvo koje je u ocjenjivanju trofeja divljači nužno.

6 Vjeran Stilinovic u obracanju ocjenjivacima

Potom je na dnevni red došla kruta, a pomalo i tekuća problematika uz dodatno učvršćivanje kontakata stečenih tijekom tečaja.

Na samom kraju valja pohvaliti činjenicu da je većina novopečenih ocjenjivača trofeja na podjelu diploma došla lovački odjevena, a posebno vrijedi istaknuti kolegu koji je došao u svečanoj lovačkoj uniformi te tako dodatno podigao dignitet ovog svečanog čina.

Tekst: Vjeran Stilinović, prof.
Foto: Nino Perušić, mag. ing. prom. i Vjeran Stilinović, prof.