L.D. “ŠLJUKA” BISTRA

 

logo_ld_sljuka_bistra

LOVAČKO DRUŠTVO “ŠLJUKA” – BISTRA

Lovačka udruga i adresa  

Lovačko društvo “Šljuka” Bistra
Hrastinska 19d, 10298 Bistra

Osobe za kontakt Predsjednik: Franjo Novosel, F. Gulića 25, 10298 Donja Bistra, 098/297133
Tajnik: Željko Bogdan, Pantovčak 154a, 10000 Zagreb – 098 462702, 
E-mail i www  zeljko.bogdan@ericsson.com
Broj i naziv lovišta I/103 Bistra KARTA LOVIŠTA.pdf
Površina lovišta (ha) 3846 ha
Lovna površina (ha) ha
Vrsta divljači Kapacitet lovišta Sadašnji broj Godišnji plan odstrela
Srna 50    
Zec 66    
Fazan 88    
Trčka      
   
Od ostale divljači javljaju se Divlja svinja, šljuka, lisica
Vrijedne trofeje  
Lovački dom i ostali objekti Lovačko društvo vlasnik je lovačkog doma u Gornjoj Bistri a na ulazu i PP Medvednica izgrađena je automatska streljana za gađanje gl. Golubova.
Ostalo (što nudi lovačka udruga)  
Kulturni i drugi sadržaji u okolici Jedan dio lovišta nalazi se na podrućju Parka prirode Medvednica tu su Francuski rudnici, poućne staze i lični sadržaji. Tijekom zime moguće je skijanje na stazama neposredno uz najviši vrh Medvednice – Sljeme.
Obavijesti iz Lovačke udruge200 U pripremi…
 
 
Fotogalerija
{igallery id=9851|cid=2|pid=1|type=category|children=0|addlinks=0|tags=|limit=0}

Kratka povijest udruge

Lovačko društvo ”Šljuka” Bistra ovim lovištem gospodari od 1946. godine. Članovi lovačkog društva izgradili su lovački dom i uz njega volijeru za prihvat fazana. Dom ima uređenu kuhinju i dvoranu za smještaj 50 osoba. Lovište I/103 Bistra dijelom se proteže i na podrućju Parka prirode Medvednica. Na tom podrućju provodi se posebni program zaštite prirode i poseban režim uzgoja, zaštite i lova divljači.U neposrednoj blizini kamenoloma u Gornjoj Bistri članovi društva su izgradili automatsku streljanu za gađanje glinenih golubova i bave se streljačkim sportom.

Kratka biografija društva

L.D. ”Šjuka”- Bistra osnovano je 1945. godine, neposredno nakon II. svjetskog rata . Inicijativa za osnivanje došla je od Marka Požnjaka, krznara iz Zagreba, inače porijeklom iz Kraljevog Vrha, koji u suradnji s Jurajem Petolasom – Jurdom i Jurajem Zrinskim zajednički odrađuju pripremne poslove za osnivački skupštinu.

 

Skupština je održana početkom srpnja 1945. godine u Donjoj Bistri, a prisustvovalo joj je 18 lovaca iz Bistre, Jakovlja, Kraljevog Vrha i Pile, a što je bilo područje tadašnje Općine Bistra. Prvim predsjednikom društva postao je Juraj Petolas, tajnikom Juraj Zrinski, blagajnikom Petar Drviš, dok su za lovočuvare izabrani Mijo Zrinski iz Poljanice, Stjepan Šimunić iz Donje Bistre, Marko Jarčan iz Jakovlja i Juraj Popek iz Kraljevog Vrha. Kao zaštitni znak i ime društva odabrana je šljuka, čije ime društvo i danas nosi. Lovačko društvo Šljuka tada je imalo tri lovišta: Bistra, Jakovlje i Pila, u kojima su lovci lovili sukladno svom mjestu stanovanja, dok su jedino prvi lovovi, odnosno otvorenje lovne sezone, bili zajedničkog karaktera. Takva situacija na terenu ostaje sve do 1954. godine kada lovci Jakovlja, Kraljevog Vrha i Pile napuštaju LD ”Šljuka” i osnivaju svoje društvo, od kada pa sve do današnjih dana Šljuka djeluje samostalno na području lovišta Bistra.

 

Društvo je po ustanovljenju Parka prirode Medvednica ugovorom o zakupu upravljalo lovištem, a u Parku prirode provodilo program zaštite. Odlukom Županijske skupštine od 10.03.2009. ustanovljeno je lovište br. I/103 – Bistra, u granicama koje obuhvaćaju i pridruženi revir br. 1, Parka prirode Medvednica. Sukladno odluci potpisan je ugovor o zakupu prava lova u zajedničkom lovištu br. 1/103 – Bistra, za razdoblje od 01.04.2009 – 31.03.20019. godine.

 

U proteklim godinama društvo je kontinuirano vodilo brigu o lovištu i njegovom životinjskom fondu, odrađene su brojne akcije na čišćenju prirodnog okoliša, a paralelno s odlascima u prirodu izgrađivana je i infrastruktura udruge. Tako danas udruga ima lovački dom u Oborovu, streljanu u Gornjoj Bistri, a koriste i prostor starog pčelinjaka na Oštrici.

 

Društvo danas broji 92 člana. Za svoj rad na promidžbi lovstva, unapređivanju uzgoja i zaštite divljači, Društvo i članovi Društva primili su vrijedna priznanja, odličja i nagrade HLS-a, grada i općine.

 

Sadašnji dužnosnici su:

 

Predsjednik društva………………………………. Franjo Novosel

Dopredsjednik …………………………………….. Zdravko Brezak

Tajnik…………………………………………………. Željko Bogdan

Lovnik………………………………………………… Alen Cigula

Lovočuvari………………………………………….. Stjepan Ljubić, Mladen Poljak, Alen Cigula

 

te ostali članovi izvršnog i nadzornog odbora.

 

Predsjednik

LD ”ŠLJUKA” – Bistra

Franjo Novosel

Ostali podaci
 
2 replies
  1. AnthonyBig says:

    Hi. I have checked your lszz.hr and i see you’ve got some duplicate content so probably it is the reason that you don’t rank high in google.
    But you can fix this issue fast. There is a tool that
    creates articles like human, just search in google: miftolo’s tools

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.