ODRŽAN KUP ZA PSE GLASNOG GONA U RADU NA DIVLJU SVINJU LOVAČKOG SAVEZA ZAGREBAČKE ŽUPANIJE

Untitreled

PRIPREME ZA DRŽAVNO NATJECANJE HLS-a – POBJEDU ODNIO NAJMANJI I NAJODVAŽNIJI

 U gateru Zajedničkog otvorenog lovišta I/131 „Ključid Brdo“, 9. rujna 2018.g. ovlaštenika prava lova L:D. „KUNA“ KRAVARSKO – KLJUČID BRDO, održano je natjecanje pasa glasnog gona na divlju svinju. Konfiguracija terena gatera položaj i šumska sastojina izvrsno oponašaju prirodno stanište ove divljači. Odlični vremenski uvjeti za ovo godišnje doba pogodovali su za ovu vrstu manifestacije.

U ranojesensko nedjeljno jutro prekrasnih Vukomeričkih gorica okupilo se 6 vlasnika i vodida sa 9 pasa koji su pristupili natjecanju te mnogobrojni posjetitelji i izletnici.

Untitled

Sudionike natjecanja i posjetitelje pozdravio je predsjednik LSZŽ Marinko Šebečid zaželjevši im dobar uspjeh naglasivši pritom da su kinologija, uzgoj lovačkih pasa i ovakve manifestacije sastavni dio lovstva koje de LS i dalje poticati.
Ovu kinološku manifestaciju vodio je renomirani lovnokinološki sudački dvojac Stjepan Kenig i Ivan Bedid. Prije samog početka natjecanja Stjepan Kenig kratko je upoznao sudionike da se natjecanje održava po kinološkom Pravilniku HLS-a i sve sudionike zamolio za uzorno lovačko ponašanje.

Untitrefeled

Od važnijih kriterija koji se uzimaju u obzir prilikom ocjenjivanja rada pasa su način i brzina pretraživanja terena, vrijeme u kojem pronalazi divljač te reakcija u kontaktu sa divljači i poslušnost na poziv vodida.
U sredini ograđenog prostora nalazi se promatračnica sa koje su suci pratili rad pasa a po potrebi izlazili na teren da bi mogli bolje vidjeti i ocjeniti rad psa u kontaktu sa divljači.

Svaki vodič nakon nastupa sa psom lovačkim pozdravom pristupio je sucima koji su ocjembenovalorizirali rad psa i odmah ukazali na eventualne propuste u obuci ili istaknuli pohvale.
Nakon završetka natjecanja proglašeni su rezultati te je prvo mjesto u KUP-u osvojio oštrodlaki jazavčar DARO sa 208 bodova vlasnika i vodida BRANKA GAGIDA – Grad Zagreb, drugo mjesto posavski gonid KINGO sa 196 bodova, vlasnika i vodiča ZVONIMIRA DUPELJA – Grad Zagreb, a tredeplasirana alpska brakjazavčarkaBIBA sa 172 bodova, vlasnika i vodiča KRUNOSLAVA MILANOVIDA – Grad Zagreb. Za svoj nastup u KUP-u sa tri psa MIHOVIL GLAGOLID –Zagrebačka županija, osvojio je „Fair play“ nagradu.

Ovo natjecanje se boduje za sudjelovanje na državnom Kupu HLS-a.
Uz čestitke svim sudionicima na učešdu u natjecanju i postignitim uspjesima te zahvalu domadinu na izvrsnoj organizaciji priredbe, pokale pobjednicima je uručio dopredsjednik LSZŽ Željko Vugrid a svi sudionici primili su i plakete za učešde. U ime domadina učesnicima se zahvalio predsjednik društva Tomislav Matkovid.

Untitrefsvdxeled

Za odličnu pripremu ovog KUP-a i svestručne iadministrativne poslove treba posebno zahvaliti tajniku LSZŽ Slavoljubu Marčidevu.
Napisao i snimio: Željko Hrnčevid
Zagreb, 11. rujna 2018.g.