Sastanak u gradu Rajhenburgu

fb137fd5-55a9-4bba-a083-4ba0fd1fb7bfSredinom jedanaestog mjeseca prošle godine, kad je slovenska vlada počela s postavljanjem žice na granici Koordinacijski odbor Lovno-uzgojnog bazena Žumberak – Gorjanci održao je izvanredni sastanak u lovačkom domu LU „SRNA“ Samobor u Grdanjcima.

Nakon sastanka, zaključke smo dostavili mnogim institucijama koje smo molili da se ukljuće u rješavanje problema i iznalaženje naćina za uklanjanje žice. Pisali smo Hrvatskom lovačkom savezu, Lovskoj zvezi slovenije, Ministarstvu poljoprivrede, Ministarstvu zaštite okoliša, našim europarlamentarcima…
Zaslugom gospodina Stiera ova problematika je stavljena na dnevni red sastanka hrvatskih i slovenskih europarlamentaraca, članova Europske pučke stranke koji je održan u petak, 05. veljače ove godine u Brestnici kraj Krškog, u prekrasnom dvorcu – Grad Rajhenburg. Hrvatsko izaslanstvo europskih zastupnika su činili: Dubravka Šuica, Andrej Plenković, Ivana Maletić, Davor Ivo Stier i Marijana Petir. Sa slovenske strane bili su prisutni zastupnici: Franc Bogovič, dr. Milan Zver, Alojz Peterle, Romana Tomc i Patricija Šulin. Na sastanak su pozvani i predstavnici Koordinacijskog odbora Lovno uzgojnog bazena Žumberak – Gorjanci kako bi iznjeli svoje viđenje problematike žice na granici. Sastanku su nazočili Marijan Lukšić – predsjednik i Andrej Kodrič – član koordinacijskog odbora.
U ugodnoj atmosferi punoj razumijevanja za probleme koji su nastali i traju zbog postavljanja žice dodatno smo informirali spomenute zastupnike o dosadašnjim štetama, te ukazali na moguće posljedice ukoliko se žica ne ukloni. Naišli smo na razumijevanje. Europarlamentarci su ukazali na činjenicu da problem nije riješiv preko noći, no izrazili su spremnost da o spomenutim problemima informiraju i ostale kolege Europske pučke stranke, te da zajedničkim snagama nastupe prema Vladi Republike Slovenije i Europskoj komisiji i traže rješenje problema. Dogovorili su i konkretne poteze koje će poduzeti u narednom razdoblju.
I ovim putem zahvaljujemo svim hrvatskim i slovenskim zastupnicima, članovima Europske pučke stranke koji su se uključili u rješavanje problema na koji smo ukazali a naročito gospodinu Stieru čijim zalaganjem je problematika uvrštena u dnevni red sastanka.

Marijan Lukšić

{gallery}sastanak_u_rajhenburgu{/gallery}