Utakmica tipa D

utakmica-d00001

Velika ljubav prema psima i kinologiji članova lovačkog društva „Golub“ Sveta Jana bila je pokretač same ideje za organizaciju jedne ovako kompleksne utakmice.

Naime ove godine obilježena je 80-ta godišnjica postojanja Lovačkog društva“Golub“ Sv. Jana i obilježilo ju je nekoliko događanja, a kako bi uveličali samu proslavu 19.09. je održana i kinološka utakmica tipa „D“.
Bio je to drugi put od kada je Hrvatske da se takva utakmica održava i prvi put da je održana od strane Hrvatskog lovačkog saveza, te Lovačkog saveza Zagrebačke županije. Suđena je i organizirana po pravilnicima HLS na terenima lovišta I/118 „Sveta Jana“ u reviru zvanim Poligon. Teren je bio idealan radi blizine manje vodene površine; jezera, za rad na vodi, prirodnih travnatih površina nešto više vegetacije za rad na polju te travnatih površine niže vegetacije za izradu vlečke. Sudačko povjerenstvo činila su ukupno četiri lovno kinološka suca (Bačurin, Fabijanić, Riđan), na čelu sa predsjednikom sudačkog povjerenstva eminentnim lovno kinološkim sucem Stjepanom Kenigom. Radi nešto više temperature zraka (oko 26°C) odlučeno je paralelno ocjenjivanje svih disciplina, tako da su natjecatelji izvlačili brojeve, te su dogovorenim redoslijedom mogli bez predugog čekanja obaviti sve tražene radnje. Dok su se neki psi bolji pokazali u vodi, drugi na polju, a poneki su bili i diskvalificirani, ukupan rezultat činio je naravno zbroj svih disciplina. Po završetku suđenja, svi prisutni su se uputili u društveni dom na Gorici Svetojanskoj, u prostorije LD „Golub“ Sv. Jana gdje ih je dočekao ručak i okrijepa. Dok su se natjecatelji opuštali suci su pomno prebrojali rezultate i proglasili pobjednike. Na prvom mjestu sa najviše bodova našao se Zoran Postić sa svojim psom, njemačkim oštrodlakim ptičarom Arisom, drugo je zauzeo Željko Petrlin sa svojim njemačkim oštrodlakim ptičarom Bisom i treće ponovno Zoran Postić sa svojim mlađim psom Askom, također njemačkim oštrodlakim ptičarom.
Za kraj bi još napomenula da je odaziv natjecatelja bio veći od predviđenog, bilo je ukupno 14 prijavljenih natjecatelja, svi su se pojavili i takmičili. Važno je i da su uz njemačke kratkodlake i oštrodlake ptičare sudjelovala i tri vajmarska ptičara te jedan engleski seter. Uz ovakav dobar odaziv i na terenu viđene kvalitetne pse, bilo bi lijepo kada bi organizacija ove utakmice postala tradicija i kada bi se i dogodine družili u proširenoj postavi na nekim novim terenima.

AU: Nera Fabijanić mag.ing.agr

{gallery}utakmica d{/gallery}