Članice LUB-a Žumberak-Gorjanci traže uklanjanje žice

lszz vijst 12 2015-02U lovačkoj kući LD „Srna“ Samobor 18. studenog 2015. održana je izvanredna sjednica Lovno uzgojnog bazena Žumberak – Gorjanci na temu postavljene žice u pograničnom području.

Koordinacijski odbor Lovno uzgojnog bazena Žumberak-Gorjanci, u kojem djeluje 10 lovačkih udruga, 5 sa hrvatske i 5 sa slovenske strane, kontinuirano radi već punih 38 godina. Zajedničkim planiranjem i aktivnostima postigli smo zavidne rezultate u uzgoju i gospodarenju krupnom divljači na području LUB-a. Dali smo značajan doprinos očuvanju bioraznolikosti na prostorima kojima gospodarimo i očuvanju okoliša u cjelini.

Ponukani nemilim događajima na granici, kad je i na našem području počelo postavljanje „žice sa žiletima“ predsjednik Koordinacijskog odbora LUB-a, Marijan Lukšić iz LU „SRNA“ Samobor odmah je sazvao  izvanrednu sjednicu. Pored lovaca sjednici su nazočili predstavnici JU Park prirode Žumberak-Samoborsko gorje, JU Zeleni prsten Zagrebačke županije, Šumarskog fakulteta u Zagrebu i drugi. Razmatrali smo aktualnu situaciju, moguće posljedice ovakvih aktivnosti, te mjere i korake koje možemo poduzeti kako bi uklonili postavljene ograde i spriječili daljnje postavljanje žice.

Sudionici su u raspravi bili jedinstveni da je postavljanje žice apsolutno neprihvatljivo.  Odlučili smo da, mi lovci, kao istinski zaštitari prirode moramo dignuti glas, moramo stati u obranu slobodnog kretanja i obitavanja divljih životinja u prirodnom staništu. Donijeli smo slijedeće zaključke:

–          Lovačka društva će organizirati ophodnje kritičnih mjesta, snimati stanje a naročito štete, te o svemu obaviještavati predsjednika koordinacijskog odbora koji će objedinjavati sve podatke

–          Lovačka društva će, sukladno predloženom, iznaći mogućnosti za zaštitu divljači uz žicu dok se ona ne ukloni (repelenti, plašila, el. pastiri…) uz suglasnost nadležnih tijela

–          Prilikom izvođenja lova treba voditi računa da se divljač usmjerava od žice prema slobodnim područjima, a u zoni žice da se maksimalno čuva mir

–          Tražimo hitno uklanjanje postavljenih smrtonosnih žičanih ograda te sprječavanja daljnjeg postavljanja ograda koje onemogućavaju slobodne, prirodne migracije divljih životinja ustaljenim stoljetnim migracijskim putevima

–          Memorandum sa sastanka i zaključke dostavit ćemo Hrvatskom lovačkom savezu, Lovskoj zvezi Slovenije, Ministarstvu zaštite okoliša i prirode, Ministarstvu poljoprivrede, Zavodu za gozdove Republike Slovenije, Europskoj lovačkoj asocijaciji FACE i svjetskoj asocijaciji lovaca CIC.

Na sve navedene adrese poslani su dopisi za zamolbom da svaki sa svoje pozicije pomogne koliko može kako bi se što prije uklonile smrtonosne žičane barijere iz našeg okoliša.

 

Marijan Lukšić

 

{gallery}vijesti/uklanjanje-zice{/gallery}