LD „Žumberačka Gora“ organizira susret slovenskih i hrvatskih lovaca na Vlaškom vrhu a povodom ulaska Hrvatske u EU

LOVAČKIM DRUŠTVIMA I LOVAČKIM UDRUGAMA ZAGREBAČKE ŽUPANIJE,  POZIV svima

Lovačka proslava za ulazak Republike Hrvatske u Europsku uniju, dana 30. lipnja 2013. god.

P O Z I V

 

Povodom ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju, organizira se proslava na Žumberku u mjestu Stojdraga, a na lokalitetu Vlaški križ, u blizini sadašnje međunarodne granice između Republike Hrvatske i Republike Slovenije gdje je i postavljena rampa na postojećem šumskom putu 1992. godine, a 01. srpnja 2013. godine se rampa kao granica ukida i ostaje otvoren prolaz.

Na tom lokalitetu zvanom Vlaški križ, hrvatski i slovenski lovci se već 35 godina okupljaju radi zajedničkog lova i druženja s toga se može razlučiti kako nas ta rampa ništa nije omela u tome.

Inicijatori te proslave su lovci iz Hrvatske i Slovenije i djeluju već 35 godina u udruženju “LUB”-a – Lovno uzgojni bazen Žumberak – Gorjanci i zahvaljujući LUB-u, na našoj hrvatskoj strani, se etablirao jelen obični kojeg sada ima 5 lovačkih društava zavedeno i prijavljeno u knjigama za provođenje LGO-a – lovnogospodarske osnove, a koji nije egzistirao na tom području prije 30 godina. Sada je pokrenut projekt na inicijativu LUB-a, uvođenje nekada prisutne vrste divljači – divokoze (gamsa), za koju se nadamo također zadržati i dopuniti je kao sveprisutnu vrstu divljači i upisati je u provođenje LGO-a.

Naša zajednička želja je što svečanija proslava ulaska hrvatskih lovaca u Europu, a pod time naglašavamo kako će se okupljanje organizirati BEZ oružja, s toga pozivamo predstavnike svih županijskih ureda za lovstvo u Hrvatskoj i isto tako predstavnike svih lovačkih društava Zagrebačke županije.

Očekujemo odaziv do cca 1000 ljudi (500 iz Hrvatske i 500 iz Slovenije), a gdje bi za gore navedenu prigodu za sve prisutne pripremili jelo i piće uz pomoć sponzora, donatora i lovaca i besplatno bi se podijelilo.

Između članovima gore navedenih udruga odrediti će se potreban broj aktivnijih i mlađih članova koji će biti na raspolaganju i dobrovoljnim radom pomoći u organiziranju i odvijanju svečanosti.

Ta svečana priredba bila bi javna tako da očekujemo i lokalno stanovništvo od Samobora do Brežica i Krškog, a program bi počeo u 13:00 sati u nedjelju 30. lipnja 2013. godine u kojem će se i obaviti podizanje zastave Europske unije, dok se očekuje završetak u 24:00 sata.

O tim radnjama obaviještene su sve nadležne državne institucije i pozvani predstavnici istih,  uključujući i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova te Ministarstvo zaštite okoliša i prirode Republike Hrvatske. Od Hrvatskog lovačkog saveza, usmenim putem dobili smo suglasnost za organiziranjem lovačke proslave, a od MUP-a – PP Samobor i Hrvatskih šuma d.o.o. dobili smo pozitivno mišljenje i odobrenje za održavanjem centralne lovačke proslave za ulazak Republike Hrvatske u Europsku uniju.

susret-lovaca-hr-slo-6-2013

 

Raspored protokola na dan 30.06.2013. god.:

  • Početak programa proslave ulaska hrvatskih lovaca u Europu započeti će u 13:00 sati na Žumberku u mjestu Stojdraga, a na lokalitetu Vlaški križ, udaljeno od naselja Bregana cca 15 km s dobro označenim putokazima.
  • Organizator će častiti sve goste s hranom i vinom (lovački gulaš i vojnički grah), dok će se dodatno prodavati: pivo, sokovi i voda, kao i vruće pečena janjetina s ražnja.
  • Odvijati će se kulturno zabavni program na kojem će nastupiti tamburaši iz hrvatske, slovenski glazbenici, nastup rogista, nastup kuburaša, limena glazba, a kao posebni gost – zabavljač Davor Dretar – Drele.
  • Od važnih uzvanika i gostiju očekujemo predsjednika Hrvatskog lovačkog saveza i glavnog pokrovitelja Đure Dečaka, nazočnost ministra Ministarstva zaštite okoliša Mihela Zmajlovića, iste predstavnike i sa slovenske strane, te gradonačelnika Grada Samobora Kreše Beljaka kao teritorijalnog domaćina.
  • U 16:00 sati odvijati će se svečana ceremonija podizanja zastave Europske unije s prigodnim otvaranjem šampanjaca i čašćenje za tu priliku.
  • Snimanje milenijske fotografije u režiji Šime Strikomana.
  • Svim prisutnima biti će na raspolaganju 2 kočije sa zapregama za ugodnu vožnju šumskim putovima u neposrednoj blizini odvijanja proslave.

 


POZIVAJU SE i mole se sve lovačke udruge i društva koje će prisustvovati ovoj manifestaciji da potvrde dolazak i prijave broj predstavnika s rokom do 20.06.2013. god., uz donošenje lovačkog obilježja – zastave koja društva ih posjeduju, a kako bi ih istaknuli na prigodno mjesto.

PRIJAVE poslati na e-mail adresu tajnika lovačke udruge ili telefonskim putem izvijestiti o dolasku na niže navedene brojeve.

doc POZIV_lovačkim_društvima_i_udrugama_zagrebačke_županije.doc
doc PRIJAVA_za_dolazak_na_lovačku_proslavu-ld-žumberačka-gora.doc


U Samoboru, 06.06.2013. godine.

Predsjednik LUB-a : Marijan Lukšić, vr. 

Predsjednik lovačke udruge:  Milinko Perković, vr.

Kontakt predsjednika L.U.:  Milinko Perković   mob: 091/504-1239

Kontakt tajnika L.U.:  Ivan Kruhan  mob: 091/505-9937 maill: ivan_kruhan@yahoo.com

lovacka-zabava-plakat-6-13