U organizaciji Lovačkog saveza zagrebačke županije , a pod pokroviteljstvom Hrvatskog lovačkog saveza i Grada Jastrebarskog, 11. studenog održan 3. Međunarodni sokolarski susret u Jastrebarskom.

Dobrodošlica i otvorenje manifestacije na ranchu Davy Crockett

U subotu u rano maglovito ujutro, na imanju „Davy Crockett“ okupilo  dvadeset sokolarki i sokolara iz Hrvatske, Slovenije, Austrije, Italije i Srbije na 3. Međunarodnom sokolarskom susretu.

lszz vijst 12 2015-02

Sa nama su i ove godine doajen sokolarstva u Hrvatskoj Marijan Žižanović, šegrt ali doktor sokolarstva Dr. Viktor Šegrt, Željko Dragičević, otac i kćer Horvat. Po prvi puta je i sokolarka Vilma iz Slovenije.

Sokolare su dočekali predsjednik Lovačkog saveza Zagrebačke županije Marinko Šebečić, tajnik saveza Slavoljub Marčićev, gradonačelnik Zvonimir Novosel i njegov zamjenik Stipe Bučar koji su prisutne pozdravili, a zatim je Gradonačelnik i službeno otvorio manifestaciju.

„Možda je hrabro reći da se tradicionalno okupljamo već treći put … ali uvjeren sam da će postati tradicija. „ rekao je predsjednik Marinko Šebečić. „ Svake godine , sve je više sokolara na ovom ranču, posebno raduje što je sve više mladih sa pticama i sve je više posjetitelja . Siguran sam da će ovi naši susreti postati tradicija jer imamo i veliku podršku naše krovne lovačke organizacije, Hrvatskog lovačkog saveza“.

Brojni posjetitelji , zadivljeni pticama „odgodili su“ početak lova. Nikad dosta fotografiranja sa pticama .. još samo jedna za uspomenu.

Nakon lovačko – sokolarskog doručka , sunce je pobjedilo maglu i u predivnom lovačkom okruženju započeo sokolarski dan i let ptica u zajedničkom lovištu LD „Kuna“ Cvetković. 

Vođa sokolara na terenu bio je prokušani lovac, kinolog i sokolar Stjepan Kenig. Kaže da je njegom san, lovac sokolar na konju sa pticom na ruci i lovačkom psom koji pretražuje teren.
Domaćin je osigurao dosta divljači i otvorene terene, idealne za lov pticama. Miroslav Borković , predsjednik LD „Kuna“ Cvetković sa svojim lovcima bili su desna ruka Stjepanu Kenigu u lovištu.

Na manifestaciji je učestvovao veći broj jastrebova, nešto sokolova te suri orlovi koji su pobudili posebno zanimanje svih okupljenih. Sokolarskom susretu su prisustvovali i mlađi naraštaji koji su ovom prilikom pokazali zavidno znanje u lovu sa pticama grabljivicama. Organizatore posebno raduje što su, osim sokolara i lovaca, manifestaciji prisustvovali i brojni posjetitelji.

Po završetku manifestacije zamjenik gradonačelnika, Stipe Bučar, uručio je mladoj sokolarki Ivani Horvat pehar za „najbolji let“, a uz pomoć predsjednika i tajnika LS Zagrebačke županije podijelio je priznanja i zahvalnice sokolarima. 

lszz vijst 12 2015-02 />Sokolarski dodjela pehara mladoj sokolarki Ivani Horvat za najbolji let

Nakon uspješnog leta ptica, nakon zajedničke fotografije, uz lovački gulaš i kotlovinu planiraju se slijedeći susreti. Zajednička je ideja da lovci i sokolari mogu i moraju živjeti i loviti ruku pod ruku. A pod „krovom“ naše krovne organizacije ima mjesta za sve.

Jastrebarsko ima dugu lovnu tradiciju. U samom gradu je prekrasan park sa dvorcem grofa Erdody, velikog lovca i začetnika lovstva u ovom kraju. Možda se dogodine okupimo u perivoju dvorca.
Na području Lovnog ureda Jastrebarsko živi i lovi preko 800 lovaca, organiziranih u dvadesetak lovačkih društava, a gospodare sa 15 zajedničkih i jednim državnim lovištem. Tradicija lova i tradicija lova sa pticama grabljivicama duga je jaskanskom kraju. I grad Jastrebarsko je dobio ime po jastrebarima . U grbu grada je jastreb i mnoge udruge nazivaju se po ovoj ptici.

Noć je i mnogima predstoji dug put. Vidimo se na 4. Međunarodnom sokolarskom susretu u Jastrebarskom.

Tajnik LS Zagrebačke Županije , Slavoljub Marčićev
Fotografije , Željko Hrnčević

{gallery}sokol-20107-{/gallery}