Godišnja skupština Lovačkog saveza Zagrebačke županije

Lovački savez Zagrebačke županije održao je 14. svibnja u Velikoj Gorici u lovačkom domu LD “Srna” Velika Gorica Godišnju skupštinu. Pozdravljajući nazočne, na početku Skupštine predsjednik domaćina Josip Jančić-Babriga upoznao nas je s lovačkim društvom “Srna”. Društvo broji 39 lovaca i gospodari na 5600 ha, od čega je 1600 ha lovne površine. Širenje naselja i prometnica (autocesta Zagreb – Sisak) odnijelo je velik dio lovnih površina. Zanimljivo je da se društvo spominje još 1883., o čemu postoji i pisani trag, pa će tu visoku obljetnicu svakako i obilježiti. Gosti Skupštine bili su tajnici HLS-a i LS-a Grada Zagreba Ivica Budor i Ivan Krupec.

Predsjednik Lovačkog saveza Zagrebačke županije i dopredsjednik HLS-a Vladimir Cvetko osvrnuo se između ostaloga i na nedavno uspješnu održanu pedeset i sedmu Generalnu skupštinu CIC-a u Dubrovniku: iako su Skupštini nazočile mnoge ugledne osobe iz svijeta, u našim je glasilima javnog informiranja naišla na potpunu blokadu (izuzmemo li jedan manji članak u dnevnim novinama). Cvetko je pohvalio ekipu strijelaca na glinene golubove u sastavu: Davor Garašić, Ivan Đuretić, Neven Kurešić, Vlado Klepac, Ivan Trcak, Dražen Starešina i vođu ekipe Franju Garašića koji su u Zadru u rujnu prošle godine treći puta zaredom osvojili državno prvenstvo u gađanju glinenih golubova i osvojili veliki prelazni pokal u trajno vlasništvo. Pohvale su dobili i naši kinolozi koji su na prvenstvu države u lovnoj kinologiji, a u organizaciji HLS-a, u Dardi 6. i 7. studenoga prošle godine osvojili prvo mjesto, u konkurenciji od 48 natjecatelja iz 18 županija. Za ekipu LS-a Zagrebačke županije nastupili su: Bojan Bilandžić (koji je i osvojio prvo mjesto), Zoran Postić (osvojivši drugo mjesto) i Nenad Bačurin.

458_5860_1o
Radno predsjedništvo, slijeva nadesno: Marinko Šebečić, Ivan Kralj (predsjedavajući), Franjo Garašić i Vladimir Cvetko

U veljači ove godine navršilo se petnaest godina od održavanja Osnivačke skupštine LS-a Zagrebačke županije. Skupština je održana u lovačkom domu LD “Jastreb” Sv. Nedelja, Lovni ured Samobor. Danas Savez broji oko 3900 lovaca u sedamdeset zajedničkih lovišta i šest vlastitih lovišta ukupne lovne površine oko 3000 km2. Na lovnim površinama Saveza obitava preko 3500 grla krupne divljači i oko 20.000 jedinki sitne divljači.

458_5842_1o
Sudionici Godišnje skupštine

Iz izvještaja tajnika LS-a Zagrebačke županije Zdravka Piškora vidljivo je da su lovoovlaštenici u prošloj godini u lovište ispustili 6589 fazana, 433 poljskih jarebica i 82 zeca. Lovački savez Zagrebačke županije subvencionirao je 99.930 kuna na osnovu podnesenih zahtjeva lovačkih udruga za unos sitne divljači.

Lovci iz Ivanić Grada već nekoliko godina imaju velik problem s plaćanjem visokog osiguranja lovišta i šteta počinjenih od divljači te šteta na divljači. Vlasnici poljoprivrednih zemljišta uslijed neadekvatnog tretiranja zemljišta umjetnim gnojivima i herbicidima izazivaju ugibanja divljači (i ne samo divljači: lovci su u lovištu nailazili i na uginulu domaću stoku). Stoga lovci predlažu da se za zaštitu lovaca na sudu educiraju odvjetnici koji bi štitili interese lovaca.

458_5877_1o
Skupštini se obratio i tajnik HLS-a Ivica Budor

Na Godišnjoj su se skupštini lovci osvrnuli i na izmjenu Zakona o cestama. Tajnik HLS-a Ivica Budor kazao je da je Sabor izglasao izmjenu Zakona u prosincu 2009. godine, iako je sredinom 2009. godine na prijedlog HLS-a donio izmjenu o odgovornosti za štetu nastalu u naletu automobila na divljač. Prema članku 37. stavak 3 navedenog Zakona, za odgovornost u toj vrsti štete odgovoran je vozač (NN 75/2009.), odnosno pravna osoba koja gospodari prometnicom. Sabor je u istom sastavu donio krajem 2009. godine izmjenu tog Zakona. Tim je izmjenama za nastalu štetu odgovoran i nadalje vozač ako nije prilagodio brzinu kretanja uvjetima na cesti, odnosno prilagodio brzinu prometnim znakovima, a ispuštena je odgovornost pravne osobe koja gospodari prometnicama.

458_5839_1o
Uspješan rad Skupštini zaželio je u ime LS-a Grada Zagreba tajnik Ivan Krupec

Skupštini su nazočile i Ivanka Bišćan, voditeljica Odsjeka za stočarstvo, ribarstvo i lovstvo, i Gordana Županac, pročelnica Odjela za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo, koja se pohvalno izrazila o suradnji s lovcima i na provođenju i na unapređenju lovnog gospodarenja u lovištima Zagrebačke županije.

458_5865_1o
Gošće Skupštine Gordana Županac i Ivanka Bišćan iz Zagrebačke županije te predsjednik i tajnik LD “Srna” Josip Jančić-Babriga i Goran Kučić

 

 Napisao i snimio Boris Debogović