IZOBRAZBA KADROVA U LOVSTVU: SRETNA TRINAEST(OR)ICA

Tijekom rujna i listopada Lovački je savez Zagrebačke županije organizirao tečaj, a potom je održan i ispit za ocjenjivače trofeja divljači. Zanimljiva i konkretnim materijalima bogata predavanja obogaćena multimedijalnim prezentacijama održavana su u prostorijama Saveza na adresi Jaruščica 17 u Zagrebu kao i u prostorijama Lovačkog muzeja u Nazorovoj 63.

 

Voditelj Lovačkog muzeja i jedan od predavača, mr. Marinko Šebečić, dr. vet. med. kandidatima je zadao pune ruke posla, a posebno je zanimljivo bilo gledati kako budući ocjenjivači u gotovo ležećem položaju bruse kriterije (pr)ocjene trofeja krzna smeđeg medvjeda. Zanimljivije od toga možda je bilo još samo promatranje znoja na licima kandidata u borbi s trofejem jelena lopatara.

Nakon što je obrađen sav predviđen program, a kandidati dodatno utvrdili gradivo vježbajući rad s hidrostatskom vagom, pomičnom mjerkom, metrom, digitalnom vagom, a ponekad i kredom, organiziran je ispit.

3 Ispitno povjerenstvo s lijeva Ivan Kralj Zeljko Hrncevic Slavoljub Marcicev

Dana 04. listopada 2017. u prostorijama Lovačkog saveza Zagrebačke županije ispitu su pristupila sva trinaestorica kandidata. Povjerenstvo u sastavu Slavoljub Marčićev, dipl. ing. kao predsjednik te Željko Hrnčević, ing. med. rad. i Ivan Kralj, dipl. polit. kao članovi, temeljito je preispitalo polaznike edukacije.

Nakon što je i posljednji polaznik završio svoj rad pred povjerenstvom, smiješak na njihovim licima pokazivao je zadovoljstvo učinjenim jer su svi kandidati pokazali visoku razinu znanja, preciznosti i savjesnosti. Time je Zagrebačka županija postala bogatija za 13 novih ocjenjivača trofeja divljači.

247

Osam dana kasnije, u opuštenoj atmosferi organizirana je podjela diploma i uvjerenja o stečenoj naobrazbi. Kandidatima se prije podjele obratio Željko Hrnčević, ing. med. rad. podsjećajući ih da stečeno znanje moraju dosljedno primjenjivati ali i vršiti edukacijsku funkciju u svojim sredinama, a sve u interesu napretka hrvatskog lovstva. Nakon što su uvjerenja i diplome došli u ruke svojih vlasnika, predavačima i članovima ispitnog povjerenstva, zastupajući sve polaznike, obratio se Vjeran Stilinović, prof. te naglasio svijest o odgovornosti koja im je ovim ovlaštenjem dana u ruke.

Na kraju se nazočnima obratio i predsjednik ispitnog povjerenstva i jedan od predavača na tečaju, Slavoljub Marčićev, dipl. ing. apelirajući na kandidate da svoje znanje praktično primjenjuju kako bi stekli dragocjeno iskustvo koje je u ocjenjivanju trofeja divljači nužno.

6 Vjeran Stilinovic u obracanju ocjenjivacima

Potom je na dnevni red došla kruta, a pomalo i tekuća problematika uz dodatno učvršćivanje kontakata stečenih tijekom tečaja.

Na samom kraju valja pohvaliti činjenicu da je većina novopečenih ocjenjivača trofeja na podjelu diploma došla lovački odjevena, a posebno vrijedi istaknuti kolegu koji je došao u svečanoj lovačkoj uniformi te tako dodatno podigao dignitet ovog svečanog čina.

Tekst: Vjeran Stilinović, prof.
Foto: Nino Perušić, mag. ing. prom. i Vjeran Stilinović, prof.

{gallery}sretna13{/gallery}