Prijem za izaslanstvo Lovačkog saveza

Povodom skorašnjeg blagdana Sv. Huberta, zaštitnika lovaca, župan mr. sc. Stjepan Kožić, u prisustvu svoga zamjenika Josipa Jambrača i pročelnika Upravnoga odjela za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo mr. Josipa Kraljičkovića, primio je u srijedu 24. listopada izaslanstvo Lovačkoga saveza Zagrebačke županije. Lovci su tom prigodom upoznati sa županijskim subvencijama i donacijama za razvoj i unapređenje lovstva.

Prepoznali smo važnost lovstva kao specifične gospodarske grane koja, osim zaštite i očuvanja biološke raznolikosti i ekološke ravnoteže, potiče i razvoj gospodarskih djelatnosti. Na području županije dosad je ustanovljeno 69 zajedničkih otvorenih lovišta. Uvjeren sam da će naša suradnja pridonijeti općem gospodarskom razvitku županije, osobito u ruralnome prostoru, i obogatiti njezinu turističku ponudu – čestitajući lovcima predstojeći blagdan sv. Huberta, njihova zaštitnika, rekao je župan.

Županija, s 1.100.000 kuna, potiče unos pernate divljači i zeca u lovišta, sufinancira premiju osiguranja lovišta, suzbijanje bjesnoće i odstrel lisica, izradu lovnogospodarske osnove, lovno streljaštvo, osposobljavanje lovačkih pasa, gradnju i adaptaciju objekata za obradu i čuvanje mesa divljači, ishođenje potrebne dokumentacije za gradnju novih i adaptaciju postojećih lovačkih domova, a pomoći će i kupnju hidrostatske vage i pribora za ocjenjivanje trofeja divljači na nivou lovnog ureda.

U Županiji ima preko 4000 lovaca, koji su aktivni i u lovnome streljaštvu te kinologiji. Ekipa Lovačkog saveza Zagrebačke županije osvojila je na ovogodišnjem državnom prvenstvu prvo mjesto u lovnom streljaštvu, disciplini «Trap», te prvo mjesto u lovnoj kinologiji, u radu s kontinentalnim ptičarima i u Kupu sv. Huberta. Dražen Božić je prvak države u lovnom streljaštvu u disciplini «Trap». 
Lovački savez Zagrebačke županije organizira u Samoboru, od 25. do 28. listopada, Dane lovstva. U sklopu manifestacije održat će se okrugli stol o lovnoj statistici, području povremenog obitavanja medvjeda i tridesetogodišnjoj suradnji hrvatskih i slovenskih lovačkih društava, zatim izložba trofeja divljači, natjecanje u pripremanju lovačkoga gulaša, Lovački bal, revija pasa lovačkih pasmina i natjecanje u gađanju glinenih golubova.