Međunarodni sokolarski susret u Jastrebarskom

sokolarski-susret-lszz-2015-02

U organizaciji Lovačkog saveza Zagrebačke županije 14. studenog 2015. održan je međunarodni sokolarski susret u sklopu Dana Grada Jastrebarskog. Ideja sokolarskog susreta potekla je od predsjednika Lovačkog saveza Zagrebačke županije Marinka Šebečića, a realizirana je i uz pomoć tajnika Slavoljuba Marčićeva, stručne suradnice Nere Fabijanić i veliku pomoć eminentnog lovnokinološkog suca i sokolara Stjepana Keniga. Pokrovitelji ovog međunarodnog sokolarskog susreta bili su grad Jastrebarsko i Hrvatski lovački savez.

Od ranih jutarnih sati na ranchu „Davy Crokett“ u okolici Jastrebarskog bilo je živo, okupljala se polako sokolarska ekipa iz svih dijelova Hrvatske i Slovenije. Jutarnja izmaglica nije ih spriječila u njihovom naumu, doduše nešto kasnije se krenulo na teren no na kraju je bio divan sunčan jesenji dan.

Susret su otvorili predsjednik Lovačkog saveza Zagrebačke županije Marinko Šebečić, zamjenik gradonačelnika Stipe Bučar te lovnokinološki sudac i sokolar Stjepan Kenig, koji je rukovodio i samim lovom. Iskusni sokolar i kako kažu „otac“ Hrvatskog sokolarstva Marijan Žižanović ovog se puta našao u ulozi suca i promatrača, dok je sokolarski dio prepustio svome sinu.

Ukupno je prisustvovalo trinaest hrvatskih sokolara i jedna sokolarka iz Slovenije. Na terenima lovačkog društva „Kuna“ Cvetković lovila se ispuštena i prirodna fazanska divljač sa pticama grabljivicama (jastreb i sokol),a sa surom orlicom Jan Žižanović bio uspješan u lov na lisicu.

Završetkom lova odala se počast divljači, podijelila su se priznanja o sudjelovanju i pehar za „najboji let“ koji je jednoglasnom odlukom sudačkog žirija pripao slovenskoj sokolarki Mariji Steiner i njezinom jedanaest godina starom sivom sokolu. Po završetku službenog dijela druženje se nastavilo uz sokolarske priče i večeru.

{gallery}vijesti/2015-11-sokolarski-susret{/gallery}

AU: Nera Fabijanić mag.ing.agr

FO: Željko Hrnčević i Nera Fabijanić