Lovački bal županijskog Lovačkog saveza

Jubilarni, 5. lovački bal Lovačkog saveza Zagrebačke županije upriličen je u petak u Svetom Ivanu Zelini. U ime Županije, tom tradicionalnom godišnjem druženju lovaca prisustvovao je zamjenik župana Damir Tomljenović. Prije bala, u Muzeju Svetog Ivana Zeline, otvorena je izložba “Lovstvo zelinskog kraja”.

Njome se, kaže Ivan Kralj, voditelj Lovnog ureda Svetog Ivana Zeline, lovcima i građanstvu, odabranim izlošcima, želi ukratko predstaviti povijest lovstva te rezultati uzgoja i zaštite divljači, kao i odnos lovaca prema prirodi. Izloženo je rogovlje srnjaka i jelena, kljove vepra, klice krmače, dermo preparati dabra, kune, divlje mačke, fazana, patke, šljuke, tetrijeba, sove.., te trofejno oružje.

– Današnje vrijeme donosi sve veću opasnost ugrožavanja prirode kao posljedice tehničkog i gospodarskog razvoja društva pa sintagma o održivom razvoju dobiva sve više na značenju. Time, naravno, dolazi do izražaja i veća uloga i odgovornost lovaca da u skladu s utvrđenim zakonskim i znanstvenim principima gospodare lovištem i brinu o očuvanju sklada u prirodi. Upravo su dani lovstva, i događanja koja se pri tome organiziraju, dobra prigoda da se s tim zadaćama upozna i šira javnost – kaže Ivan Kralj.

U županiji ima oko 4000 lovaca, koji djeluju kroz osam lovnih ureda. Dobre rezultate, kaže Vladimir Cvetko, predsjednik Lovačkog saveza Zagrebačke županije, postižu i u lovnom streljaštvu te kinologiji, u čemu imaju i financijsku podršku Županije. Na ovogodišnjem državnom natjecanju u Novigradu Istarskom, ekipa Lovnog ureda Zagrebačke županije osvojila je prvo mjesto u gađanju glinenih golubova (disciplina trap), dok je u pojedinačnoj konkurenciji, u istoj disciplini, titula najboljega u državi pripala Miroslavu Lackoviću, članu LD “Vidra” iz Dubravice. 13.12.2008