Županijski kinolozi najbolji u radu s ptičarima

Na županijskim natjecanjima sudjeluje tristo lovačkih pasa

Drago Kosovec, član Lovačke udruge »Orao« iz Vrbovca s njemačkim kratkodlakim ptičarom Rambom i Nenad Bačurin, član Lovačkog društva »Lovac« iz Velike Gorice s njemačkim oštrodlakim ptičarom Avarom, najbolji su hrvatski kinolozi za kontinentalne ptičare.
Bačurin je i viceprvak države u Kupu sv. Huberta, u kojemu se vrednuju osobine i lovaca i pasa. Lovački savez Zagrebačke županije, u kojem su, osim Bačurina, Ivan Gligora, Zoran Postić i Vladinim Jagatić, na istom je natjecanju osvojio 1. mjesto. »Na nacionalnim i internacionalnim natjecanjima, osvojio sam više od 50 titula«, kaže Bačurin koji uzgaja 30-tak njemačkih oštrodlakih i kratkodlakih ptičara i engleskih setera. »Ljubav prema psima naslijedio sam od oca, strastvenog lovca. Osobno sam skloniji sportskoj kinologiji, gdje se 90 posto utakmica odvija bez odstrela životinja i vrednuju lovačke osobine pojedinih pasmina«, priča Bačurin, čiji je engleski seter Lem Divaliska nacionalni, internacionalni i šampion Italije u radu.

U Županiji oko 300 pasa sudjeluje na lovačkim natjecanjima. Mario Vlašić, tajnik Lovačke udruge »Samobor«, jedne od najstarijih u državi, odnjegovao je 35 legla štenadi, najviše terijera. »Veseli me odlazak na natjecanje, a volim ići i u lov na zeca, fazana i trčku po svetonedeljskim bregima«, pripovijeda Vlašić. Petnaestak godina bavi se lovnom kinologijom i Zdravko Milečki iz Molvica, član kinološke udruge »Samobor« koji uzgaja devet istarskih goniča i dva brak jazavčara. »To je i ljubav i hobi. Istarski goniči idealni su za lov divljih svinja. Oni ‘olajavanjem’ tjeraju vepra iz gustiša. To je autohtona hrvatska pasmina dobrih čuvara, privrženih gazdi i osobito djeci«, priča Milečki dodajući da u Hrvatskoj nema mnogo uzgajivača te lovačke pasmine. Alpski brak jazavčar Muri uzdanica je u lovu Samoborcu Josipu Matijašiću, profesionalnom vatrogascu.
»Pogrešna je predodžba da lovci samo ubijaju životinje. Mi o njima brinemo i kad god stignemo, odlazimo u šumu!«, ističe Matijašić, koji je za lov zainteresirao i sina Božidara.
Izvor: Vjesnik.hr | Utorak, 30. listopada 2007.| Autor: Dražen Kopač