L.D. “SRNJAK” VOLAVJE

 

   

LD “SRNJAK ” – VOLAVJE

Lovačka udruga i adresa

Lovačko društvo „SRNJAK“ Volavje
Volavje 29E, 10450 Jastrebarsko

Osobe za kontakt Predsjednik: Krunoslav Pintur – Petrovina 48, 10450 Jastrebarsko – 098/595595
Tajnik: Vedran Slijepčević – A.G. Matoša 9, 10450 Jastrebarsko –    098/9272 073
E-mail i www  
Broj i naziv lovišta I/116 “Bukovica- Močvarski bregkarta-lovista-icon KARTA LOVIŠTA.pdf
Površina / Lovna površina (ha) 2033 ha / 1704 ha
Vrsta divljači Kapacitet lovišta Sadašnji broj Godišnji plan odstrela
Srna 45 46 9
Zec 112 86 32
Fazan 238 196 128
Trčka 78 54 26
200      
   
Od ostale divljači javljaju se Jazavac, Mačka divlja, kuna bjelica, kuna zlatica, lasica mala, lisica, tvor, prepelica, šljuka bena, patka gluhara, vrana siva, svraka, šojka kreštalica, kao prolazna divaljač divlja svinja
Vrijedne trofeje Dva trofeja srnjaka u bronci
Lovački dom i ostali objekti Postoji lovački dom u lovištu koji se koristi za potrebe lovaca.
Ostalo (što nudi lovačka udruga)  
Kulturni i drugi sadržaji u okolici

Kulturni sadržaji u okolici vezani uz Jastrebarsko i Plešivički i Svetojanski i Slavetački i Žumberački kraj.

Obavijesti iz Lovačke udruge    
Fotogalerija
{igallery id=8856|cid=28|pid=1|type=category|children=0|addlinks=0|tags=|limit=0}

Ukratko o udruzi

Lovačko društvo je  osnovano 1999. godine, 2009. godien proslavili smo 10. obljetnicu društva koje je smješteno zapadno od grada Jastrebarskog između naselja Novaki Petrovinski VOlavje i Petrovine u sjeveroistočnom dijelu lovišta te naselja …, Vukšin Šipak i Gornja Kupčina na jugozapadnom dijelu lovišta. Društvo ima 34 člana

O udruzi

 

Lovačko društvo ”Srnjak” Volavje, udruga je dobrovoljno udruženih građana lovaca u cilju unapređivanja, uzgoja, zaštite, lova i iskorištavanja divljači i njezinih dijelova, bez namjere stjecanja dobiti. Društvo je osnovano na sjednici Osnivačke skupštine održane 29.03.1999. godine u Volavju kraj Jastrebarskog, a u Registar udruga Zagrebačke županije upisano je 31.03.1999.godine.

Članicom Hrvatskog Lovačkog Saveza postalo je primanjem u punopravno članstvo Lovačkog saveza Zagrebačke županije 01.01.2000.god. Zaštitni znak lovačkog društva predstavlja glava srnjaka. Društvo je samostalno u ostvarivanju svojih ciljeva utvrđenih Statutom, a djeluje u skladu s Ustavom RH, Zakonom o lovu, Zakonom o udrugama te drugim podzakonskim aktima, utvrđenim ciljevima, programom i odlukama
Hrvatskog Lovačkog Saveza i LS Zagrebačke županije.

LDsrnjak_volavje

Društvo danas broji 35 aktivnih članova i 2 lovna pripravnika te djeluje u suradnji s Lovnim uredom Jastrebarsko.

Posebno smo ponosni na funkcije društva vezane uz zaštitu i očuvanja biološke i ekološke ravnoteže prirodnih staništa divljači , njegovanje lovačke etike i običaja te zaštite prirode i ljudskog okoliša.

1999.godine zakupili smo od Zagrebačke županije zajedničko otvoreno lovište br. 16 ”Bukovica-Močvarski breg” ukupne površine 2033 ha, smješteno u prekrasnom jaskanskom kraju između Pokuplja i Žumberka, a koje smo zalaganjem naših članova potpuno uredili u lovnogospodarskom i lovnotehničkom smislu. Naime, kada smo zakupili lovište u njemu nije postojao niti jedan lovnogospodarski objekat, a u lovištu je ”cvjetao” krivolov. Za nekoliko godina uspjeli smo u lovištu stabilizirali fondove divljači te postaviti temelje kvalitetnog gospodarenja.

U lovištu se gospodari sa krupnom i sitnom divljači:

  • srna obična
  • divlja svinja
  • zec
  • fazan
  • trč ka skvržulja
  • te ostala divljač koja prirodno stalno ili sezonski obitava u lovištu ( šljuka bena, divlja patka, lisica, divlja mačka ….)

Posebnom pažnjom se razvija i unapređuje lovna kinologija, što možemo zahvaliti entuzijazmu i nesebičnosti naših članova koji su odlučili uzgojiti i odgojiti lovačkog psa, za što zaista treba izdvojiti mnogo vremena, ljubavi, pa i novca. Trenutno društvo raspolaže sa 13 radno ispitanih pasa – 6 alpskih brak jazavčara, 1 njemačkim lovnim terijerom, 1 njemačkim prepeličarom, 4 njemačka oštrodlaka ptičara i 1 engleskim seterom, bez kojih bi, naših četveronožnih prijatelja i junačina, naša druženja u ”Mokrici” postala besmislena i nezamisliva te im stoga neizmjerna hvala.
Članovi našeg društva zaista su u službi prirode i brinu se o prirodnoj ravnoteži, o zaštiti prirode, očuvanju, uzgoju i pravilnu lovu divljači.

Lovci lovačkog društva ”Srnjak” Volavje,
Dobra Vam kob!