Lovni ured Zaprešić

grb_zapresicU zaprešićkom kraju djeluje osam lovačkih društava objedinjenih u lovni ured Zaprešić : LD “Zaprešić”, LD “Kuna”, LD “Vidra”, LD “Fazan”, LD “Srnjak”, LD “Šljuka” Luka i Bistra, LU “Vepar”. Osim što njeguju uzgoj divljači, brinu i o očuvanju okoliša, te tradicionalno organiziraju natjecanja lovaca u gađanju na glinene golubove uz bogatu ponudu lovačkih specijaliteta.

U potocima Dubravice i dan danas se mogu naći riječni rak i vidra (zaštićene životinjske vrste) koje za svoj životni prostor traže čisti okoliš i svjedoče o očuvanosti prirodnog prostora ove općine. Na području Dubravice nalazi se zaštićeni eko – rezervat šume ČRET, a u šumi Gmajne na Lugarskom bregu jedinstveno je nalazište biljke mesožderke – ROSIKA, koja je zbog svoje jedinstvenosti uzeta i kao zaštitni znak općine, i nalazi se u njenom grbu i zastavi. Biljku je pronašao poznati hrvatski botaničar pokojni prof. dr. Ivica Horvat.

I ljubitelji prirode i rekreativci doći će na svoje u zaprešićkom kraju. Južno od središta Zaprešića, prema Savi, nalazi se jezero Zajarki, nastalo iskapanjem šljunka. Još dalje prema Savi posebni je ornitološki rezervat Zaprešić – Sava. Obrastao je šumom, gustom niskom vegetacijom, koju presijecaju močvarne livade. Posebno je značajan za gniježđenje i seobu ptica. Obližnje rijeke Krapina i Sava s rukavcima, baš kao i spomenuto jezero Zajarki, na kojem postoji ekonomski ribnjak, pravi su raj za sportske ribolovce. www.saran-zapresic.hr