Sv Hubert 2022 9 1

Lovci Lovačkog saveza Zagrebačke županije na 13. zajedničkoj proslavi svetog Huberta u crkvi Hrvatskih mučenika u Udbini

Sv Hubert 2022 2

Lovci Zagrebačke županije i ove godine su prisustvovali zajedničkoj proslavi našeg zaštitnika Sv. Huberta . Okupili smo se u Jastrebarskom i oko 6 sati ujutro i autobusom krenuli put Like uz obaveznu kava na Ziru.

Sv Hubert 2022 u autobusu

Proslava svetog Huberta, 13. po redu, održala se 5. studenog u Crkvi hrvatskih mučenika u Udbini. Preko tisuću Lovci predvođeni predsjednikom Hrvatskog lovačkog saveza Ivicom Budorom pristigli su iz svih krajeva Hrvatske. Slavlju u organizaciji HLS-a i suorganizaciji Ministarstva poljoprivrede pridružila se i ministrica poljoprivrede Marija Vučković, ujedno i kao izaslanica premijera Andreja Plenkovića. Misno slavlje predvodio je mons. mr. Zdenko Križić, biskup Gospićko-senjske biskupije.

Okupljanje je počelo oko 8 sati. Unatoč neprestanoj kiši, u 10 sati na platou ispred crkve lovci su formirali oblik vuka za milenijsku fotografiju.

crkva

Nakon zajedničke fotografije, formirali smo kolonu za procesiju. Procesiju su predvodili konjanici u narodnoj nošnji i lovci sa rogovljem jelena, a iza njih zastavničari sa zastavama lovačkih saveza i lovačkih društava.

Sv Hubert 2022 5

Četvorica lovaca iz procesije u crkvu su donijeli i spomen-kamen s natpisom „Lovcima braniteljima poginulima za Hrvatsku“. Kamen je nakon mise i blagoslova ugrađen u spomen-zid koji se već godinama gradi od blokova s natpisima hrvatskih stratišta i grobišta iz cijele povijesti, a nakon što je postavljen, ispod Vukovarskog križa, replike onoga koji se nalazi na ušću Vuke u Dunav u Vukovaru, zapaljene su svijeće.

Sv Hubert 2022 zajednicki rucak

Zajednički ručak

LSZŽ, studeni 2022.
Fotografije: Željko Hrnčević