ODRŽANA JE 26. SJEDNICA SKUPŠTINA LS ZAGREBAČKE ŽUPANIJE

U petak 18. rujna, s početkom u 17 sati, u restoranu „Ćurak“ u Rugvici , održana je 26. Sjednica  Skupštine  Lovačkog saveza Zagrebačke županije.
Prije ulaska u dvoranu, verifikaciona komisije izvršila je mjerenje tjelesne temperature svih prisutnih. Delegati i gosti su upoznati sa mjerama kojih se moraju pridržavati kako bi se spriječilo širenje korona virusa.


Sjednicu Skupštine otvorio je predsjednik LS Zagrebačke županije Marinko Šebečić uz odavanje počasti minutom tišine svim preminulim lovcima, te  pozdravio  sve prisutne delegate i goste.
Skupštini je prisustvovalo 43 delegata od 71 članice. Od devet pridruženih članica Skupštini je prisustvovao jedan predstavnika.

Skupštini je prisustvovao Mato Čičak načelnik općine Rugvica. Mato Čičak je i predsjednik Skupštine Zagrebačke županije i saborski zastupnik. Skupštini su prisustvovali i  Josip Kraljičković, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo Zagrebačke županije, Dubravko Tarle Viši stručni suradnik za šumarstvo, lovstvo i ribarstvo Zagrebačke županije i  Dubravka Goleš, voditeljica financijskog poslovanja Saveza. Kao i svake godine Skupštinu su popratili mediji i naš lovac novinar Željko Hrnčević.

Skupštinu je vodilo radno predsjedništvo u sastavu Marinko Šebečić predsjednik i članovi Marijan Lukšić Robert Đuranec.

Nakon izbora radnih Tijela Sjednice Skupštine, u ime Verifikacione komisije , Stjepan Kirin je iznio podatke o broju prisutnih delegata. Skupštini su prisustvovala43 delegata, što je dovoljno za kvorum i sve odluke su pravovaljane.


Nakon usvajanja dnevnog reda, prešlo se na izvješća. Delegati su materijale dobili putem e-pošte, pa nije bilo potrebe čitati izvješća.

Predsjednik je dao kratak osvrt na najvažnija događanja u 2019. godini. Svakako, najvažnije i najznačajnije je produžetak lovozakupa zajedničkih lovišta Zagrebačke županije za period 2019 -2029. Predsjednik je pohvalio Zagrebačku županiju, posebno Upravni odjel za poljoprivredu . Unatoč kratkom vremenskom periodu lovozakup, a posebno izrada i odobrenje osnova odrađena je na vrijeme , kako bi naše članice mogle gospodariti zakupljenim lovištima. Lovački savez Zagrebačke županije, za naše članice platio je trošak povjerenstva za odobrenje osnova (oko 130.000,00  Kn ).

Nažalost, zbog korona virusa , naše aktivnosti na području lovnog streljaštva i lovne kinologije su odgođene za neka bolja vremena. Hrvatski lovački savez , također je otkazao sva državna natjecanja.

Izvješća su usvojena jednoglasno.

Izvršni odbor je predložio Skupštini izmjenu Statuta kako bi naš Savez mogao samostalno vršiti izobrazbu kadrova u lovstvu. Izmjenom Statuta , pojednostavljen je i rad Arbitražnog suda. Predložena je nadopuna Poslovnika o radu Skupštine i predviđanje mogućnosti održavanja elektronske Skupštine.

Predložene izmjene Poslovnika predviđaju mogućnost sazivanja i rada Skupštine  u posebnim okolnostima kao što su epidemije , prirodne nepogode i druge izvanredne okolnosti.
Uz dodatno pojašnjenje i diskusiju, predložene izmjene Statuta i Poslovnika o radu Skupštine jednoglasno su usvojene. Usvojena je i Skupštinska odluka o mogućnosti sazivanja elektronske Skupštine .

Usvojeni su i Plan rada i Financijski plan za 2021. godinu . Članarina LS Zagrebačke županije ostaje nepromijenjena.
Nakon radnog dijela Skupštine , delegatima su se obratili i gosti.


Načelnik općine Rigvica i saborski zastupnik Mato Čičak, naglasio je da općina Rugvica, više nego drugi pomaže lovcima i ulaže u lovačku infrastrukturu, pomaže obnovi lovačkih domova i izgradnji popratnih sadržaja. I naš župan ima razumijevanja za lovce , pa će i županija potpomagati lovstvo. Nakon što iz naše škole za izobrazbu izađu mladi lovci, imat će gdje dolaziti, u naša lovišta i naše lovačke kuće.


Pročelnik lovačkog „resornog ministarstva“ pri Zagrebačkoj županiji, Josip Kraljičković, pozdravio je sve prisutne u ime župana Stjepana Kožića , u ime kolege Dubravka Tarle i u svoje ime. Prenio  je želju župana da i dalje radimo na boljitku gospodarenja lovištima i da nastavimo sa dobrosusjedskim odnosima , ne samo unutar županije, već i sa susjednim županijama. Županija sufinancira lovstvo sa preko milijun kuna godišnje. „Lovišta smo zakupili, bilo je možda problema, ali sve smo odradili. Zahvaljujem se i Vašem predsjedniku i našem novom djelatniku Dubravku Tarle na velikom trudu i angažmanu.“

Naglasio da je županija oformila stručnu komisiju za ustanovljavanje lovišta i da  smo kontaktirali ( Zagrebačka županija i LS zagrebačke županije) sa Hrvatskim šumama. Pročelnik je rekao da postoji dobra volja za rješavanje problema sa legalizacijom lovačkih domova koji su izgrađeni na zemlji u vlasništvu Hrvatskih šuma. Na kraju je rekao , kako se nada da će naredna godina biti puno uspješnija i bolja, jer su ove godine  mnoge aktivnosti otkazane zbog epidemije izazvane korona virusom.

Predsjednik Marinko Šebečić se zahvalio gostima na dobrim željama, i istaknuo izvrsnu suradnju sa zagrebačkom županijom. „Iskreno se nadam kako će Zagrebačka županija i narednih godina financijski pomagati lovstvo.“

Delegati su istaknuli problem šteta zbog naleta na autocestama. Zajednička polica ne pokriva štete na autocestama, jer to nije lovište. Autoceste imaju policu za pokrivanje tih šteta ali nažalost, najčešće odgovornost prebacuju na lovoovlaštenike. Često, zbog odbijanja Autocesta da podmire štete na automobilima , vozači tuže lovačka društva.

U diskusiju su uključio i Stjepan Garašić , član Izvršnog odbora LS Zagrebačke županije. Rekao je da sve račune , svih troškova nastalih zbog naleta na autocesti sačuvamo, pa i troškove nastale gubitkom sudskih sporova. Croatia osiguranje će nam te troškove refundirati.

Na samom kraju , predsjednik Marinko Šebečić, zahvalio se svima što su imali hrabrosti prisustvovati Skupštini. „Donijeli smo vrijedne odluke. Zahvaljujem se svima. Zahvaljujem se gostima što su nas počastili svojim dolaskom. Želim vam svako dobro, i ostanite odgovorni i budite „negativni“.

LSZŽ rujan 2020
Fotografije  Željko Hrnčević.

 

Temeljem odredbi članka 21. Statuta Lovačkog saveza Zagrebačke županije

S A Z I V A M

26. Sjednicu Skupštine Lovačkog saveza Zagrebačke županije 

Koja će se održati dana 18. rujna 2020. godine

u Restoranu „Ćurak“, Posavska ulica 33, Rugvica  s početkom u 17:00 sati

Za sjednicu predlažem slijedeći:

      Dnevni red:

 1. Otvaranje Skupštine;
 2. Izbor radnih tijela Skupštine:

– Radnog predsjedništva

– Verifikacijske komisije

– Zapisničara i ovjerovitelja zapisnika;

 1. Verifikacija mandata – utvrđivanje kvoruma;
 2. Usvajanje dnevnog reda;
 3. Izbor članova ( nadopuna ) za Tijela LS Zagrebačke županije;
 4. Prihvaćanje zapisnika sa 25. sjednice Skupštine LS Zagrebačke županije;
 5. Podnošenje izvješća :
 • Izvršnog odbora o radu Saveza
 • O materijalno financijskom poslovanju Saveza
 • Nadzornog odbora;
 1. Rasprava o izvještajima i njihovo prihvaćanje;
 2. Prijedlog izmjene Statuta i Poslovnika o radu Skupštine;
 3. Rasprava i prihvaćanje;
 4. Prijedlog Odluke o elektronskoj Skupštini;
 5. Rasprava i prihvaćanje;
 6. Odluka o visini članarine LS Zagrebačke županije;
 7. Rasprava i prihvaćanje:
 • Programa rada Saveza za 2021.godinu;
 • Plana prihoda i rashoda Saveza za 2021.godinu;
 1. Različito.

 

Predsjednik LS Zagrebačke županije:

Marinko Šebečić