Posljednji ispraćaj Đure Dečaka predsjednika Hrvatskog lovačkog saveza

Predsjednik HLS-a Đuro Dječak 4. travnja 2022. pokopan je na gradskom groblju u Virovitici. Sprovodu je prisustvovalo nekoliko tisuća ljudi. Posljednju počast došli su odati i predsjednik RH Zoran Milanović te potpredsjednik Vlade Tomo Medved, ministri Mario Banožić i Marija Vučković. Lovci su pristizali iz cijele Hrvatske, što se moglo vidjeti po lovačkim zastavama, a u posljednjem ispraćaju sudjelovali su i lovački rogisti koji su se okupili iz svih krajeva Hrvatske.

Lovci Zagrebačke županije oprostili su se od preminulog predsjednika

Lovci Zagrebačke županije oprostili su se od preminulog predsjednika

Dopredsjednici, predsjednik LS-a Virovitičko-podravske i tajnik Hrvatskog lovačkog saveza, od predsjednika su se oprostili i uz počasnu stražu.  Ispred HLS-a na pogrebu je govorio Miroslav Buneta, a ispred generalskog zbora general Slavko Barić. Od Đure Dečaka oprostili su se članovi Hrvatskog pjevačkog društva „Rodoljub iz Virovitice. Obred je predvodio vojni ordinarij msgr. Jure Bogdan, a uz njega su bili i župnik te dekan virovitičkog dekanata Ivica Šoh, koji je ujedno bio i izaslanik požeškog biskupa Antuna Škvorčevića, gvardijan  franjevačkog samostana te župnik župe sv. Roka u Virovitici fra Bernard Barbarić i policijski kapelan i župnik župe Peteranec Ozren Bizek. Poslije ukopa održana je i misa za pokojnog Đuru Dečaka.

Groblje u Virovitici zelenilo se od svečanih lovačkih odijela i dok su neki uzvanici na lijes bacali ružu, lovci su posljednju počast svom predsjedniku lovcu odali na simboličan način, tradicionalnim lovačkim običajem – bacanjem zelene grančice pokojniku u grob, koju su skinuli sa svojih šešira.

U župnoj crkvi župe sv. Roka u Virovitici, a predvodio ju msgr. Jure Bogdan uz koncelebraciju fra Bernarda Barbarića i vlč Ozrena Bizeka.

Lovačke zastave iz cijele Hrvatske

Lovačke zastave iz cijele Hrvatske

LSZŽ, travanj 2022.